(bron: sportvisserij nederland)

Nederland is de nieuwe wereldkampioen feedervissen. Aan de Watersportbaan in het Belgische Gent pakte Oranje de wereldtitel na een zinderende finale op de tweede wedstrijddag. Bovendien wist Arnout van der Stadt in het individueel klassement ook nog de zilveren medaille te veroveren.

"Dit is natuurlijk prachtig en het mooiste wat er is. Echt schitterend", zegt een euforische bondscoach Jan van Schendel direct na afloop van het WK Feeder. "Zeker omdat het zo'n ongemeend spannende finale was. Na onze derde plaats van gisteren stonden we slechts twee puntjes achter op de koploper Oekraïne. Maar we hadden ook niet meer dan een paar punten voorsprong op de ploegen achter ons. Het kon vandaag dus alle kanten op."

Het zag er volgens Van Schendel ook in de tweede wedstrijd lang naar uit dat het nog lastig zou worden om mee te dingen naar het eremetaal. "Het was een vrij ingewikkelde wedstrijd. De top van het klassement zat zo dicht op elkaar dat een paar honderd gram vis de doorslag zou gaan geven. De paar voorntjes die de jongens hebben gevangen, hebben echt het verschil gemaakt en ons de titel opgeleverd. Onze tactiek heeft dus gelukkig goed uitgepakt."

Die tactiek bestond er, net als op de eerste wedstrijddag, uit om af te wisselen tussen 'kort' en 'lang' vissen. Van Schendel: "Op middellange afstand – de bodem aan de overkant was te blubberig om op te vissen – mikten we op brasem. Op korte afstand waren voorntjes en baarsjes de te vangen vissoorten. De kunst was om op tijd af te wisselen tussen kort en lang. Dat heeft het team werkelijk perfect gedaan en zo hebben we ons naar de wereldtitel gevist."

Daarbij noteerde het Nederlandse team geen echte zeperd, terwijl de concurrentie wel ten minste één misstap beging. "De hele ploeg heeft constant op een hoog niveau gevist. We hebben niet één echte misser genoteerd. Dat is heel knap, want het overkomt zelfs topteams als Hongarije (zilver) en Engeland (brons). Natuurlijk is het fantastisch dat Arnout ook nog individueel het zilver pakt, maar ik moet alle zes de selectieleden een groot compliment maken. We hebben de hele week met zijn allen bloed, zweet en tranen gelaten; maar met resultaat. Dit is een kampioenschap van het hele team!"

Verpa is hoofdsponsor van het Nederlandse feederteam.