Voorbereidingen seizoen 2013

Voor mij is er eigenlijk geen einde aan elk visjaar, omdat ik het gehele jaar bezig ben met het vissen. Zelfs als ik op vakantie ga, dan probeer ik toch altijd er wel eens te vissen. Ook al is het op de Atlantische oceaan. Neem bijvoorbeeld het afgelopen WK voor dames aan het Harinxmakanaal. Het WK was net klaar en dan start ik al met de voorbereidingen reeds voor het WK van het volgende jaar in Slovanie.
ingeborg 1.jpg - 232.19 Kb
De maanden november en december gebruik ik dan ook om informatie over het aanstaande WK in te winnen. Het water waar het WK wordt georganiseerd, de vissoorten die er te vangen zijn, zijn er reeds andere Wereldkampioenschappen of Europees kampioenschappen georganiseerd, wat waren daar de vangsten en uitslagen, op welke wijze zijn deze vangsten tot stand gekomen? Dit zijn allemaal zaken die voor mij veel informatie verschaffen.

Traditioneel is de maand februari de opendeurdagen maand in Belgie. Deze dagen gebruik ik om contacten te onderhouden en informatie te vergaren over het internationaal vissen. Vele top vissers uit Belgie zijn daar aanwezig en geven demonstraties. Je kunt daar veel van opsteken.


We weten reeds geruime tijd dat het dames WK georganiseerd wordt aan de rivier de Sava in Slovenie. Op deze rivier is in 2012 het WK voor de jeugd gehouden en in 2009 vond ook op deze rivier het EK plaats. Ik zal zeker nog de nodige informatie vragen aan onze jeugdvissers en senioren die hier aan hebben deelgenomen. Ook de coaches zullen zeker hun opgedane ervaringen delen met het damesteam, zodat wij met dit zeer jonge maar talentvolle team zeker zullen proberen om onze prestatie van 2012 te evenaren of te verbeteren. Nu zal dit geen eenvoudige opgave zijn gezien de steeds beter wordende concurrentie (wie had Zuid-Afrika op het podium verwacht). Daar komt nog bij dat de rivier de Sava verschillende dieptes heeft op een kleine lengte in het parcours en dat daar op zeer verschillende wijze gevist word.


ingeborg 6.jpg - 232.96 Kb


Vissen worden gevangen met de vaste hengel, matchhengel en niet te vergeten de Bolo-hengel. De eerste maanden in 2013 heb ik daarom ook veel gevist met de Bolo-hengel op het kanal Gent-Terneuzen en dan met de schuifmontage. Vorig jaar op het WK jeugd bleek dat de alvers op sommige stukken van het parcours een grote rol speelden. In Nederland oefenen op alvervissen kunnen wij niet, omdat deze vissoort bijna niet meer voorkomt in grote getale. Deze zomer ga ik een week op vakantie naar Italie en de contacten met Italiaanse wedstrijdvissers zijn reeds gelegd om samen met hen te gaan alvervissen.

 

Demodag Verpa Groundbaits/Geers Lokvoeders

10 maart 2013 stond een demodag gepland in Schelle (Belgie) op de visvijver van Penneken-Volt. deze dag waren er wedstrijdvissers aanwezig die ondersteuning ontvangen van hun sponsor Verpa-groundbaits en zij komen uit Nederland en Belgie. De bedoeling is op deze dag om een verbroederingswedstrijd te vissen en elkaar beter te leren kennen en contacten te verbeteren. De toeschouwers kunnen dan van deze wedstrijdvissers informatie krijgen over het voer en bepaalde technieken die zij toepassen. Deze dag werd georganiseerd door Ed Willems en zijn vrouw. Bekende wedstrijdvissers uit Nederland en Belgie waren aanwezig, waaronder ook de in Belgie bekende putvisser Tuurke. In totaal zaten er 27 vissers op de visput van visclub Penneken-Volt. Deze put zit barstensvol vis, dikke brasems en karpers, zelfs meervallen van ongeveer 35 kilo zijn er reeds gevangen. De week voor deze wedstrijd/demodag was het schitterend voorjaarsweer met temperaturen tot 17 graden, maar de vrijdag voor deze dag zette zich reeds een temperatuur daling in en ik was benieuwd hoe de vis hierop zou reageren.


ingeborg 2.jpg - 313.59 Kb ingeborg 3.jpg - 280.34 Kb

 

op zondag bij aankomst in Schelle een temperatuur van 1 a 2 graden boven nul en regen. Om 9.00 uur begon de loting en om 10.00 uur de aanvang van de wedstrijd. Ik had nr. 20 geloot, een plaats midden op de vijver. Het voer dat ik gebruikt hebt bestond uit de volgende samenstelling:

1 kg Verpa brasem geel

2 kg Verpa brasem Etang

1 kg Verpa Method Superieure Black


ingeborg 4.jpg - 288.64 Kb

 

Bij aanvang ongeveer 10 ballen voer aangevoerd met wat casters en wat maiskorrels eronder. Na 10 minuten kreeg ik de eerste aanbeet en de eerste brasem word geland. Door regelmatig wat casters bij te schieten (in Belgie is katapult toegestaan) geeft regelmatig leven op mijn visplaats in de vorm van lijnzwemmers. Met 2 casters op de haak krijg ik zeer voorzichtige aanbeten en weet ik de ochtendsessie 10 brasems te vangen (vissen van 10.00-12.30 uur). omdat er maximaal 23 kg in 1 leefnet ter weging aangeboden mag worden, heb ik na 10 vissen een tweede leefnet bijgezet. Na een pauze van 1 uur wordt er nog een sessie gevist. Bij aanvang cup ik 3 balletjes voer met wat casters en gecrushde mais. Bij de eerste inzet vang ik gelijk een mooie brasem, maar net als tijdens de ochtendsessie word het dan weer stil. Regelmatig wat casters bijschieten levert wederom vis op, maar als de wind dan wat draait en aantrekt voel je dat het kouder wordt. Iedereen die in de wind kwam te zitten had moeite om een aanbeet uit te lokken. Uiteindelijk vang ik in de middagsessie 7 brasems wat resulteert in een totaal gewicht van 31 kg. Wat mij opvalt, is dat de 10 vissen van de ochtendsessie een gewicht van 13,4 kg opbrengt, maar de 7 vissen van de middagsessie wegen te samen wel 17.6 kg. Deze vissen was dus beduidend groter dan de vissen van de ochtend. Uiteindelijk win ik deze wedstrijd nipt, maar de gewichten van 30, 29 en 28 kg is voor deze koude dag geen slechte start van hopelijk een mooi visjaar.

Groeten,

Ingeborg

ingeborg 5.jpg - 293.50 Kb